XML Sitemap

Een sitemap of XML-sitemap; je hebt de term vast eens voorbij zien komen. In dit artikel leggen we kort uit wat het is en hoe je er zelf een kunt maken.

Laten we het kort houden, want een sitemap hoort iets te zijn dat echt heel simpel in elkaar steekt. Het is niets meer dan een pagina met een lijst van alle url’s op je website. Zo kan een zoekmachine snel je complete website indexeren, wat bijdraagt aan hogere rankings.

  1. XML Sitemap maken
  2. XML Sitemap uploaden
  3. Zelf een XML sitemap genereren
  4. Marketingles

XML Sitemap maken

Een sitemap is een lijst van url’s die (automatisch) geüpdatet wordt. Dat automatische is puur en alleen omdat je ander zelf elke keer een url moet toevoegen aan een pagina, waar niemand zin in heeft. Dus laat je dit automatisch doen door bijvoorbeeld de geroemde WordPress Plugin van Yoast.

Indien je geen WordPress gebruikt, dan kun je voor jouw CMS vast een plugin vinden of aan je IT’er vragen een sitemap te maken. Het belangrijkst bij dit alles is dat je de sitemap in je SEO URL-structuur direct achter de homepage staat en ‘sitemap’ bevat.

Dus als xml sitemap voorbeelden: ‘jouwwebsite.nl/sitemap.xml’ of ‘jouwwebsite.nl/sitemap_index.xml’ zijn perfect.

XML Sitemap uploaden

Uiteindelijk wil je Google laten weten dat je sitemap bestaat. Dit kun je doen door Google Search Console aan te maken, waar de optie staat om jouw sitemap te uploaden.

Maak eerst een account aan op Search Console en daarna kun je via deze link jouw sitemap uploaden. Easy peasy, lemon squeezy.

Zelf een XML sitemap genereren

Ben je een niet blij met de automatische XML sitemap van Yoast of een andere plug-in. Dan kun je ook zelf bepalen via Robots.txt welke pagina’s je wel of niet wilt indexeren.

Wij gebruiken zelf een sitemap generator van XML-sitemaps.com. Deze maakt heel snel en makkelijk een sitemap voor je. Deze laad je vervolgens in via je hosting provider in je ‘public_html’ map.

De naam van het bestand is daarmee ook pagina van je URL die je moet invoeren. Dus: marquant-marketing.nl/naam-van-sitemap.xml.

Kopieer de URL en plak deze vervolgens in Google Search Console. Zo weet je zeker dat Google je volledige website binnen een paar uur indexeert.

Doe je dit niet, dan kan het makkelijk weken duren voordat pagina’s die dieper in je website structuur liggen, moeilijker gevonden worden door de zoekrobotjes van Google.

Aangezien SEO resultaten maanden of jaren op zich kunnen laten wachten, wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat. Een XML sitemap handmatig uploaden of automatisch laten updaten, is de snelste manier om je belangrijke pagina’s te indexeren.

Marketingles vanaf €210

Voor slechts €210 euro krijg je 3 uur les in het onderwerp naar keuze. Geheel maatwerk en als je niet tevreden bent, betaal je niets. Zo zijn we nu eenmaal.

    Bij Marquant willen we onze 25+ jaar ervaring inzetten om MKB ondernemers te helpen succesvol te zijn in B2B online marketing. Wil je meer weten over zaken als freelance online marketeeruurtarief online marketeer of Online Marketing cases? Houd dan ons blog in de gaten!