ROAS betekent Return On Ad Spend. Mocht je door een bezorgde manager gevraagd worden wat de ROAS van je campagne is, dan kun je hier snel spieken wat dit ook al weer betekent en wat ROAS is.
Inhoudsopgave
Wat is ROAS in marketing?
ROAS is een afkorting voor Return On Ad Spend. Oftewel: hoeveel omzet heeft je advertentiecampagne gedaan in vergelijking met de kosten.
In Google Ads kun je sturen op ROAS. Zo kun je bij een Google Search campagne of bij een Google Shopping campagne aangeven wat de ROAS moet zijn. Google zal dan automatisch proberen om te voldoen aan je ROAS doelstelling.
Dit kan aan de hand van het aantal conversies maximaliseren of de conversiewaarde maximaliseren.
ROAS berekenen
ROAS wordt uitgedrukt in een percentage. Bijvoorbeeld: je advertentiecampagne heeft 100 euro gekost en 150 euro verdiend. De ROAS van deze campagne was 150%.
ROAS berekenen voorbeeld:
Omzet €1.500 / €500 advertentiekosten = (3 x 100) = 300% ROAS
Nadelen ROAS
ROAS heeft een groot nadeel: het cijfer op zichzelf is nietszeggend. Een vraag als: ‘wat is een goede ROAS?’, is zinloos als je niet al je kosten weet.
ROAS kijkt enkel naar omzet uit je advertentiebudget. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, tel je andere kosten zoals verzendkosten, verpakkingsmateriaal, etc niet mee.
Pas als je al je vaste en variabele kosten op een rijtje heb, kun je een doelstelling voor jezelf maken. Bijvoorbeeld: ‘Mijn ROAS moet minstens 950% zijn om te zorgen dat mijn webshop winst maakt’.
Vervolgens kun je een ROAS doelstelling instellen in Google Ads omdat je weet wat je verhouding tussen omzet en advertentiekosten moeten zijn.
Wat is POAS in marketing?
Nu je weet wat ROAS is, kun je het meteen vergeten, want hier komt een veel mooier cijfer: POAS.
POAS betekent Profit On Ad Spend en kijkt naar de pure winst op je advertentie uitgaven. In het volgende artikel zie je waarom we zo’n fan zijn van POAS, hoe het werkt en hoe je POAS kunt berekenen.
Bij ROAS kijk je namelijk naar de omzet van een campagne. Een rooskleurig cijfer waarbij er niet gekeken wordt naar de kosten. Een ROAS van 150% kan dus mooi klinken, maar als deze campagne beheerd werd door een campagnemanager die 100 euro per uur rekent, dan kan het zo zijn dat je nog steeds verlies draait.
Daarom kijken wij liever naar POAS: Profit On Ad Spend. Bij POAS heb je het over de winst in verhouding met de kosten van de campagne. Als je de POAS goed berekent, dan neem je alle kosten mee die bij het beheer van de campagne en het leveren van de dienst komen kijken. Heb je een POAS van 100%, dan weet je zeker dat je echt quitte draait. Alles daarboven is pure winst.
SEA Handboek downloaden
In deze gratis B2B SEA Guide leer je alles wat je wilt weten om zelf een Google Ads account aan te maken, campagnes te optimaliseren en het resultaat te meten.