Categorieën
Strategie

De valkuilen van een B2B webshop

Home » Blog » De valkuilen van een B2B webshop

Verkoop je zakelijke producten en wil je deze in een B2B webshop aanbieden? Wij hebben een project mogen redden voor het grootste postbedrijf van Nederland en kunnen je alles vertellen wat je vooral niet moet doen.

Zet je assortiment niet achter een login

Net als bij een B2C webshop, zijn gemak en overzicht key voor succes. In ons geval moesten bezoekers eerst een account aanmaken voordat zij het assortiment konden zien. De opdrachtgever had namelijk ook een shop voor consumenten en wilde eerst zeker weten dat het om een zakelijke gebruiker ging.

De beslissing pakte dramatisch uit. Zakelijke gebruikers hebben online evenveel (lees: weinig) geduld als consumenten. Als je een B2B webshop start, doe dit dan met de mindset om het zo makkelijk mogelijk te maken om producten te vinden/kopen.

Maak het design niet alleen mooi

Een webshop starten was een big deal voor onze opdrachtgever. Heel de organisatie wilde een plasje doen over het design en er zeker van zijn dat het pastte bij de merkidentiteit. Waar ze vooraf echter niet over nagedacht hadden, was of het design wel goed converteerde. Toen we eenmaal bezoekers naar de shop trokken, was de conversie tot sale zo laag dat we geen winst konden maken.

Binnen twee maanden van de lancering werd er al nagedacht over een compleet re-design. Wil je zelf een nieuwe shop starten? Neem dan een online marketeer in de arm en denk voordat je gaat bouwen na over hoe je zaken als het productoverzicht, de navigatie en het bestelproces inricht voor een optimale flow van bezoek naar sale.  

Doe SEO-onderzoek vooraf

Uiteraard wil je dat jouw B2B webshop optimaal gevonden wordt in de resultaten van Google en Bing. Dit is voor een webshop complexer dan een ‘gewone’ website.

Op de eerste plaats heb je te maken met een groot aantal producten en wil je vooraf achterhalen hoe er naar deze producten gezocht wordt. Soms gebruikt de doelgroep verschillende zoektermen om naar hetzelfde product te zoeken, waardoor je keuzes moet maken op welke woorden je focus aanbrengt. Dit is voor een kleine website al een uitdaging, maar voor een website met meer dan 1.000 producten is het een heftige klus. Het is wederom ons advies om dit onderzoek vooraf uit te voeren, zodat je producten al bij het inladen kan voorzien van de juiste keywords.

Lees de case study

Geen downloadformulier of gegevens achterlaten, gewoon direct lezen.